Anmälan till resor och utflykter skall alltid vara skriftlig.

Anmälan till höstens resor och utflykter vill vi ha senast den 7 september (obs! gäller ej Ålandsresan, se separat information) via epost-adress resor@kultursallskapet.com eller vanlig post under adress Kultursällskapet, Johanna Nordengren, Hemvägen 17, 262 68 Ängelholm.
Ange namn, adress, tel-nr, e-post, även till medresenär samt eventuell matallergi.
Efter sista anmälningsdag drar vi lott om platserna, ifall resorna är överbokade. Därefter placeras anmälningarna i tidsordning. Vi skickar bekräftelse och information om betalning.

Förfrågningar göres till respektive reseansvarig

Konstnärernas och diktarnas Skagen
Torsdag 15 – söndag 18 september

Resan är FULLTECKNAD

Stacks Image 846
”Skagen er et Vidunderland – for kunstnere, digtere, romantiske par og andre halvforrykte”. Så skrev Skagendiktaren Holger Drachmann 1898. Följ med till denna vidunderliga plats med det omtalade Skagenljuset, som tillsammans med naturen och fiskarbefolkningen inspirerade de berömda Skagenmålarna.
I Skagens Museum, i Anchers Hus och i Drachmanns Hus finns deras konst att beskåda. Vi besöker tillsammans med lokalhistorisk guide Skagens kyrka med kyrkogården, där flera av konstnärerna vilar.
Förutom ljuset är den vita, finkorniga sanden ett signum för området speciella sevärdheter är Den Tilsandade Kirke, den höga vandrande sanddynen Råbjerg Mile samt Grenen, där de två haven möts med sanden i ständig rörelse och dit vi tar oss med traktorekipage.

Vi bor centralt på på det familjeägda Foldens Hotel, en gård från 1881, ombyggd till hotell.
Reseledare: Ewa Stolt
Pris: 6.950 kr (enkelrumstillägg 1.125 kr) för resa, rum med frukost, tre luncher, en middag, entréer, lokala guider.
Avresa: 15 sept. kl 05:30 med buss från Ängelholm, Polishuset, via Göteborg och färja till Fredrikshavn.
Åter: 18 september cirka kl 20:30.

Industri- och slottskultur i österled

Dagsutflykt lördag 8 oktober

Stacks Image 413
Färden går till Bromölla med besök på det konstnärsdrivna kulturhuset Ifö Center, beläget på anrika Iföverken. Konstnären och verksamhets- ledaren Teresa Holmberg guidar oss i utomhusgalleriet på Ifö Center. Vi besöker Europas största stengodsfontän, "Scanisaurus", av Gunnar Nylund. Förmiddagsfika serveras i gamla Lerlagret i Ifö Center Konsthalls lokaler.
Det blir även guidad tur på Iföverkens industrimuseum. Museet skildrar brukets historia, arbetsmetoder och produkter – från starten 1887 fram till dagens företag. Här finns också en keramiska verkstad där konstnärer i samarbete med museet kan levandegöra den historiska produktionsprocessen.
Lunch serveras på restaurang Krog no 2 i Bromölla, vackert belägen vid Ivösjön.
Under eftermiddagen är resmålet Hovdala slott utanför Hässleholm, med en historik från 1300-talet. 1665 kom slottet i släkten Ehrenborgs ägo och blev ett fideikommiss med som mest 7 000 hektar mark. 1944 exproprierades marken av svenska staten för att användas som militärt övningsområde. När militären lämnade 1993 tog Statens fastighetsverk över ansvaret för slottet och driver det idag i samverkan med Hässleholms kommun. Den siste Ehrenborgaren flyttade ut från slottet 1981.
Hovdala är ett nationellt kulturarv och tilldelades 2004 efter ett omfattande restaureringsarbete EU:s kulturpris Europa Nostra Award. Besöket inkluderar en guidad visning av Ehrenborgska våningen och som avslutning serveras kaffe med den berömda Hovdalatårtan!

Pris: 925 kr, inkluderar alla visningar, lunch och fika.
Anmälan senast 7 september. Max. 50 deltagare.

Avresa: Buss från Polishuset kl. 07.40, från Stadshuset kl. 07.45, från samåkningsparkeringen vid korsningen Östra vägen/Kungsgårdsleden kl. 07.50.
Åter cirka kl. 18.00.

Obs! Ehrenborgska våningen på Hovdala slott är inte tillgänglighetsanpassad.
Reseansvarig: Göran Nilsson, 070-531 02 88.

Hockeykultur!

Onsdagkväll 2 november i Catena Arena i Ängelholm

Stacks Image 645
Rögle Bandyklubb firar under 2022 sitt 90-årsjubileum. Man gär det som regerande mästare i Champions Hockey League och som seriesegrare den gångna säsongen i Svenska Hockeyligan (SHL). Catena Arena, som nyligen byggts om och fått ökad publikkapacitet, benämns av många som Sveriges modernaste hockeyarena.
Men klubben är så mycket mer än bara aktivt sportutövande för killar – och tjejer. Rögle är en stor organisation med ett hundratal anställda. Här bedrivs ett aktivt samhälls- och miljöengagemang inom till exempel Grönvit hållbarhet, i samverkan med kommun, näringsliv och andra föreningar. Under vårt besök får vi information om verksamheten av ordförande Håkan Eriksson, följt av en rundvandring inom arenaområdet. Fika serveras.

Pris: 150 kr inklusive kaffe/te och kaka.
Anmälan senast 7 september. Max 50 deltagare.
Samling kl. 18.00 i arenarestaurangen. Avslutning cirka kl. 20.30.
Ansvarig: Göran Nilsson, 070-531 02 88.

Louisianas stora höstutställning Neue Sachlichkeit

Eftermiddagstur tisdag 29 november OCH onsdag 30 november (extrainsatt)
Kvällstur torsdag 1 december

EXTRAINSATT utflykt den 30 november till Louisianas stora höstutställning.
De som tidigare hade anmält sig, men inte fick plats i lottningen, har erbjudits plats i denna tredje utflykt. Nu finns möjlighet för övriga medlemmar att anmäla sig till de resterande tjugo-talet platser.
Platserna kommer att fördelas i den ordning anmälningarna kommer in – alltså "först till kvarn" gäller.
ENDAST skriftlig anmälan till resor@kultursallskapet.com. Läs info om anmälan i början av denna sida.

Stacks Image 656
På 1920-talet får den banbrytande internationella modernismen ett plötsligt avbrott, kallat Den nya sakligheten. I Weimarrepublikens oroliga Tyskland kan denna realistiska, nyktra saklighet bli både ironisk, exalterad, rent av brutal, och får ett helt annat uttryck än i vår samtida Swedish grace.

Pris: tisdag 29 OCH 30 november 665 kr för resa, entré, guidning samt afternoon tea på Gl Humlebaek Kro;
torsdag 1 december 740 kr för samma som ovan, men med smörrebrödssupé (dryck ingår ej).
Louisianamedlem 200 kronor billigare. VIKTIGT! Glöm ej medlemskortet

Avresa: Buss från Polishuset tisdag/onsdag kl. 12.30; torsdag kl. 15.45; från Stadshuset 5 minuter senare.
Åter: tisdag/onsdag cirka kl. 19.00; torsdag cirka kl. 22.30.
Guide: Else Ekblom.

Kulturresa till Åland

Torsdag 18 – måndag 22 maj 2023

Stacks Image 691

OBS! Denna resa bokas bara hos BK Travel Solutions.


Under Kristi HImmelsfärdshelgen 2023 reser Kultursällskapet till det vackra Åland, en ögrupp och självstyrande del av republiken Finland. Ögruppen blev en del av Finland när Finland blev självständigt 1917. Samtidigt ingrep FN och krävde garantier för att befolkningen skulle få behålla sina svenska seder och svenska språket. Man har egna frimärken och egen flagga, men euro som valuta – och är i huvudsak svenskspråkigt.
Följ med på en resa med marina förtecken, intressanta besök med historia och konst i fokus och därtill vacker skärgårdsnatur och lokal gastronomi. På Åland är det lätt att känna sig som hemma!
Vår kunniga reseledare är Ewa Stolt, som lett många resor till Åland.

Besök:
Grenna Museum – Polarcenter ("Andrée-museet")
Guidad stadspromenad i Mariehamn
Ålands Sjöfartsmuseum med museifartyget Pommern
Önningeby museum
Konstnärsbesök hos Kjell Ekström
Pellas Skeppargården
Heldagsutflykt med Bomarsunds fästning, Kastelholms slott, Jomala kyrka, och kapellkyrkan i Geta
Albert Engström-museet.

Pris: 12 395 kronor i delat dubbelrum. Frivilliga tillägg: Enkelrum: 2 200 kronor.
I priset ingår modern turistbuss samt erfaren chaufför, färjetransporter Grisslehamn-Åland, 4 övernattningar i dubbelrum med frukost på centralt 4-stjärnigt hotell i Mariehamn, 6 måltider (2 middagar och 4 luncher) entréer, visningar på museerna.
Resvärd från Kultursällskapet. Reseledare: Ewa Stolt.

VIKTIGT!
Information och anmälan: BK Travel Solutions e-post: info@bktravelsolutions.se. Om ni inte har tillgång till dator/mejl: ring: 040-60 60 220 (måndag-torsdag 09.00-14.00)
OBS! Första anmälningsdag är den 7 september kl. 09.00.
Det finns 45 platser på resan och det är först till kvarn som gäller.

Arrangör: BK Travel Solutions. Resan är en paketresa och lyder under paketreselagen. Särskilda resevillkor gäller och bifogas anmälningsfakturan som är på 1 500 kronor (14 dagars faktura). Slutlikvid cirka 30 dagar före avresa. Arrangören har ställt erforderlig resegaranti till Kammarkollegiet. Begär gärna detaljprogram

Anmälan till resor och utflykter skall alltid vara skriftlig.

Anmälan till höstens resor och utflykter vill vi ha senast den 7 september (obs! gäller ej Ålandsresan, se separat information) via epost-adress resor@kultursallskapet.com

Läs mer längst upp på sidan.