Aktuellt kring resor: det finns ny möjlighet att anmäla sig till Kultursällskapets resa till London med omnejd 25–28 september – "I Bloomsburygruppens fotspår". Först till kvarn gäller! Det finns platser i dubbelrum, anmälan görs direkt till BK Travels, se information nedan:
Pris: 15 600 kr i delat dubbelrum. Logi på President  Hotel, 3***+. Flyg och busstransfer t.o.r. Kastrup är inkluderat i priset. För anmälan och presentation av resans innehåll tryck på länken HÄR (öppnas i nytt fönster) så nås BK Travel Solutions hemsida. Där finns också deras kontaktuppgifter.
Det finns även ett fåtal platser kvar till dagsturerna till Själland (Dronningmølle och Nivaagaard) den 20 respektive 22 maj, mer info på vår hemsida HÄR.

Stacks Image 63

Inbjudan till sommarutflykter med Kultursällskapet

Anmälan till till sommarutflykterna via e-post resor@kultursallskapet.com. OBS! Viktigt att använda denna e-post.
Bekräftelse skickas till deltagarna via e-post med information om betalning.


Stacks Image 66

Försommarkväll i Krapperups slottspark


Tisdag 3 juni kl. 17.00

Så här i försommartid står rhododendron i full blom i gången som friherre Nils Gyllenstierna och hans hustru Ellen lät anlägga i slutet av 1800-talet. I parken som omger slottet finns höga träd som ger skugga under varma sommardagar, en guldfiskdamm med kinesiskt inspirerade broar och en rosenträdgård med mängder av olika sorter. Slottet i sig har anor från 1600-talet och sedan 1967 ägs och förvaltas det av Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen.
Vi får en visning av parken och slottsträdgården, som beräknas ta 1,5 timme, och tidigare slottsträdgårdsmästaren Georg Grundsten är vår kunnige och inspirerande guide denna kväll.

Samling på Krapperups parkering kl. 17.00, eller på Nya Torg för samåkning kl. 16.00 (obs: föranmälan!). Pris: 120 kr. Anmälan till resor@kultursallskapet.com. Först till kvarn gäller, max. 40 deltagare, sista anmälningsdag 15 maj. Obs! Krapperup är en park med nivåskillnader där det kravs hyfsat vitala ben för vandringen, som delvis sker på grusiga gångar och leder, dessutom trappa vid rhododendrongången. Ansvarig: Gunilla Abrahamsson.

Vandring i Arildkolonins fotspår


Onsdag 25 juni kl. 18.00

Under en vandring i Arild får vi höra berättelser om den konstnärskoloni som verkade i byn i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Arildkolonin omnämns numera av konstvetare med samma respekt som till exempel Skagenmålarna. Den var unik eftersom en tredjedel av konstnärerna var kvinnor. Vi stannar till på platser där artisterna målade och umgicks – och där spår de lämnat efter sig finns kvar i form av en mängd konstverk. Arildkolonin uppmärksammades i en utställning 2023 på Nivaagaard i Danmark – Kunstnerkolonierne Hornbæk & Arild.Våren 2024 publicerades boken Arildkolonin. Konstnärerna i Arild omkring sekelskiftet 1900, där över 50 konstnärer porträtterades. Boken kom till på initiativ av Föreningen Arildkonstnärernas Vänner. Bröderna Clas och Magnus Hellstrand, styrelseledamöter i föreningen, är våra guider under vandringen, som beräknas ta cirka 2,5 timme inklusive fikapaus. 

Samling vid parkeringen i Arilds hamn kl. 18.00, eller på Nya Torg för samåkning kl. 17.00 (obs: föranmälan!). Pris: 100 kr. Anmälan till resor@kultursallskapet.com. Först till kvarn gäller, max. 40 deltagare, sista anmälningsdag 15 maj. Ansvarig: Göran Nilsson

Vattenkraft och vattenfall i natursköna Stora Mölla


Tisdag 1 juli kl. 18.00

En magnifik lindallé leder in till Stora Mölla i Källna socken, en gård med anor från 1500-talet. En gång i tiden löd den under den danske kungen och Tomarps kungsgård. Stora Mölla, med sitt ståtliga corps-de-logi från början av 1800-talet, har ett synnerligen naturskönt läge vid Pinnån. Vattenkraft har alltid haft stor betydelse på gården, kvarnverksamheten vid det forsande vattnet var långt in på 1900-talet viktig för bönder i omgivningen. Här finns ett av Skånes största vattenfall, åtta meter högt – en stor sevärdhet.  Vi får höra om gårdens historia av nuvarande ägaren Jan Eklund, vars föräldrar köpte Stora Mölla i mitten av 1940-talet av släkten Tham. Han berättar om det vattenkraftverk som sedan 1917 producerar grön el på gården. I slutet av 1950-talet byggdes kraftverket ut och en damm anlades. Under mer än 40 år har Jan Eklund drivit och vidareutvecklat kraftverket, under senare år med allt större fokus på att till exempel möjliggöra ålens vandring uppströms.

Samling på Stora Mölla kl. 18.00 (adress Storamöllavägen 4626) eller på Nya Torg för samåkning kl. 17.30 (obs: föranmälan!). Besöket är kostnadsfritt. Anmälan till resor@kultursallskapet.com. Först till kvarn gäller, max. 40 deltagare, sista anmälningsdag 15 maj. Ansvarig: Göran Nilsson