Konserterna äger numera rum i hörsalen på Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget.
Konserttiden är 19.00

Här vill vi ge er lite mer information om den musik som kommer framföras vid nästa konsert.

Onsdag 23 mars

Malin Broman, viola, violin
Simon Crawford-Phillips, piano

Stacks Image 93
Denna duo är tillsammans och var för sig väldigt efterfrågade runt om i vårt land och i allra högsta grad även internationellt. Vi har tidigare kunnat glädjas oss åt deras medverkan i bl.a. Kungsbackatrion där de båda ingår samt konserter med Musica Vitae.
MALIN BROMAN är första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon kombinerar detta med solistuppdrag, kammarmusikprojekt och undervisning.
SIMON CRAWFORD-PHILLIPS är en flitigt anlitad pianist som framträtt både med orkestrar, däribland Sveriges Radios Symfoniorkester, men också som ackompanjatör, kammarmusiker och dirigent.


Programmet för denna konsert innehåller ett uruppförande av Djuro Zivkovic, skrivet för viola och piano just för denna turné.
Rebecca Clarke
Sonat för viola
Djuro Zivkovic
Beställningsverk för turnén (viola/piano)
Clara Schumann
Romanser (violin/piano)
Johannes Brahms
Sonat nr 1 f-moll op 120 (viola/piano)

PROGRAMKOMMENTAR

Rebecca Clark
Sonat för viola och piano

Konserten inleds med musik av Rebecca Clark. Hon föddes i Storbritannien med en tysk mamma och en amerikansk pappa, och levde från andra världskrigets utbrott största delen av sitt liv i USA. Hon var själv violinist men uppmanades av sin kompositionslärare Sir Charles V. Stanford att gå över till viola för då kunde hon vara "mitt i klangen och tala om hur allt är gjort" och det var som altviolinist hon blev en av Englands första kvinnliga professionella orkestermusiker. Hon gjorde karriär som solist och kammarmusiker med några av dåtidens största; Arthur Schnabel, Pablo Casals, Artur Rubinstein, Myra Hess med flera.
Clarkes verklista innehåller ett hundratal kompositioner; sånger, körverk, kammarmusik och stycken för solopiano, men bara ett fåtal verk publicerades under hennes livstid och efter sitt giftermål 1944 skrev hon nästan ingenting.

Den passionerade
Violasonaten från 1919 är den mest kända av Clarkes kompositioner. Hon deltog med den i en kompositionstävling, sponsrad av den amerikanska kulturbeskyddaren Elizabeth Sprague Coolidge. Clarkes verk hamnade på delad förstaplats tillsammans med en violakomposition av Ernest Bloch men juryn var inte överens. Kunde verkligen en kvinna ligga bakom Clarkeverket? Det måste vara en manlig kompositör, kanske Bloch själv eller rentav Maurice Ravel, som gömt sig bakom en pseudonym! Sprague Coolidge hade utslagsröst och bestämde att priset inte skulle delas utan gåt till Bloch ensam.

Djuro Zivkovic
Alleluias för viola och piano - Beställningsverk för turnén.

Violinisten och tonsättaren
Djuro Zivkovic är född i Belgrad och sedan drygt tjugo år bo- satt i Sverige. Han är utbildad i Belgrad och Stockholm och hans musik beställs och fram- förs världen över av orkestrar som New York Philharmonic, Chicago Symphony Orchestra, Royal Concertgebouw Amsterdam, samt av dirigenter och musiker som Peter Eötvös, Christian Karlsen, Brett Dean, Anna Larsson med flera. Zivkovic är också verksam som violinist och har arbetat som lärare i komposition och kammarmusik, och har mottagit en mängd nationella och internationella priser och stipendier, nu senast Musikförläggarnas pris 2021 för ”Årets konstmusik, liten ensemble/ kammarmusik” för verket Citadel of Love med motiveringen att det ”som så många andra av Zivkovics verk är präglade av ett slags mysticism som för tankarna till fantasy.

Alleluias är komponerat direkt för Malin Broman och Simon Crawford-Phillips på beställ- ning av Musik i Syd, Musik Hallandia, Kalmar läns musikstiftelse och Musik i Blekinge, och får nu i mars 2022 sina första uppföranden. Verket består av ett antal korta, på var- andra följande ”alleluia”-satser, grupperade i tre större sjok; snabbt – långsamt – snabbt.


Clara Schumann
Tre romanser för violin och piano op 22
I Andante molto
II Allegretto, mit zartem Vortrage
III Leidenschaftlich schnell

Andra avdelningen av konserten ägnas helt åt paret
Clara Schumann och Johannes Brahms, ett par såtillvida att deras vänskap var djup och livslång, och musikaliskt var de varandras bollplank och tillskyndare. Claras make, tonsättaren Robert Schumann, led av psykisk ohälsa och periodvis bodde den unge Brahms hos Schumanns för att stötta familjen.
Clara Schumann hade fått sin pianoutbildning av sin far, den stränge och auktoritäre pianopedagogen Friedrich Wieck, som lät henne debutera bara nio år gammal. När hon gifte sig 1840 med en av faderns elever, den nio år äldre Robert Schumann, var hon redan etablerad konsertpianist samt hade komponerat ett stort antal verk. De många barna- födslarna och en sjuklig make gjorde att hennes eget komponerande fick stå tillbaka, men hon slutade inte att turnera och försörjde på så sätt familjen, ofta med makens och vännen Brahms verk på repertoaren.

De Tre romanserna för violin och piano skrevs sommaren 1853 då Robert ännu var förhål- landevis frisk, och är tillägnade deras nära vän, violinisten Joseph Joachim.
Den första romansen spelas mycket långsamt, Andante molto, i en böljande melodisk 3/8-takt. Den andra romansen börjar i ett vemodigt Allegretto i g-moll men blir strax lite gladare (G-dur) innan den återgår till det sorgsna läget igen.
I den sista romansen Leidenschaftlich schnell (passionerat snabbt) lägger sig pianot inled- ningsvis som ett rörligt vågskvalp under violinens melodilinjer men solorollerna växlar sedan mellan instrumenten i en musik som är både intagande och uppsluppen, lekfull och drivande.

Johannes Brahms
Sonat nr 1 f-moll op 120 för viola och piano

Johannes Brahms föddes i Hamburg med en pappa som spelade horn och kontrabas och en mamma som var sömmerska. Han fick lära sig spela piano och redan vid 13 års ålder började han bidra till familjens försörjning genom att spela på krogar och liknande ställen. Han fick undervisning i musikteori, men den mesta av sin bildning skaffade han sig på egen hand. Han var noggrann och självkritisk, men hade fin uppbackning av bland andra nära vännen violinisten Joseph Joachim, och inte minst Robert och Clara Schumann som den gemensamme vännen Joachim sammanfört honom med ungefär vid tidpunkten för när Clara komponerade violinromanserna.
Brahms verklista är omfattande: Fyra symfonier, fyra solokonserter, ett stort antal kam- marmusikverk, pianoverk, körverk och sånger. De två s
onaterna op 120 (f-moll och E-dur) blev några av hans sista verk och skrevs 1894 för klarinettvirtuosen Richard Mühlfeld som uruppförde dem med Brahms vid pianot året efter i Wien. Sonaterna publicerades i version för både klarinett och viola, och senare även för violin. F-mollsonaten har blivit ett av de främsta och viktigaste verken i violarepertoaren.


Kommande konsert


Onsdag 6 april

Camerata Nordica Chamber Ensemble Sextet

Stacks Image 248
Vårens sista konsert bjuder på ett besök av Camerata Nordicas musiker. Denna gången i det mer sällan hörda formatet stråksextett.
Cameratas musiker har vid ett flertal konserter glatt oss med sin intressanta programsättning och inte minst med deras sätt att framföra musiken.
Denna säsong har man valt att presentera både välkända som mer bortglömda verk. Vid kvällens konsert får vi bl.a. lyssna till ett berömt arrangemang av Mozarts Sinfonia Concertante
Richard Strauss
Sextett ur "Capriccio"
Nikolaj Rimskij-Korsakov
Stråksextett A-dur (1876)
Wolfgang A. Mozart
Grande Sestetto Concertante

Är du medlem och vill ha påminnelse till din epost om våra evenemang eller information om programändringar m.m Klicka »
Stacks Image 158