Vi är tillbaka i hörsalen på Ängelholms stadsbibliotek, Stortorget
Konserttiden är densamma, kl. 19.00

VIKTIGT!


Från och med 9 februari tas merparten av restriktionerna mot covid-19 bort - som krav på deltagartak och andra uttryckta deltagarbegränsningar, till exempel krav på avstånd mellan sällskap och storlek på sällskap, liksom möjligheten till användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
(text hämtad från regeringen.se)


Här vill vi ge er lite mer information om den musik som kommer framföras under konserten närmast.


Onsdag 9 februari

Trio con Brio Copenhagen

Stacks Image 55
Vi är väldigt glada att återigen hälsa Trio con Brio Copenhagen välkommen. Denna flerfalt prisbelönta Köpenhamnsbaserade pianotrio består av sydkoreanska systrarna Soo-Jin Hong och Soo-Kyung Hong och den danske pianisten Jens Elvekjaer.
Trion bildades i Wien 1999 och har utvecklats till en av de mest framgångsrika. Sitt stora genombrott fick ensemblen redan 2002, fortsatte att vinna priser i internationella tävlingar och festivaler och har nu världen som sitt arbetsfält.

Trion får strålande recensioner för bl.a. "sin sprudlande livsglädje och magiska dialog", något som Ängelholmspubliken kanske kan minnas från tidigare konserter. Kvällens konsert är faktiskt trions fjärde i ordningen under Kammarmusiksektionens nu 20-åriga verksamhet.

fotograf: Nikolaj Lund
Sven-David Sandström
Four pieces for Piano Trio
Pjotr Tjajkovskij
Pianotrio a-moll op 50 "Till minnet av en stor konstnär"
Ludwig van Beethoven
Pianotrio D-dur op 70 nr 1, "Spöktrion"

PROGRAMKOMMENTAR

Sven-David Sandström
Four pieces for Piano Trio
Konserten inleds med musik av Sven-David Sandström, en enormt produktiv tonsättare av operor, oratorier, kör- och orkesterverk samt kammarmusik. Hans Four pieces for Piano Trio är tillägnade Trio con Brio Copenhagen som uruppförde verket 2015 i Köpenhamn. Det är musik som ställer höga krav på sina utövare - här finns romantisk melodik såväl som kluster och slagverksbetonade passager. De fyra stycken är utan titel och cirka tre minuter långa utom den sista som tar ungefär 6 minuter att spela.

Ludwig van Beethoven
Pianotrio D-dur op 70 nr 1, "Spöktrion"
Därefter följer musik av fjolårets jubilar Ludwig van Beethoven och hans "Spöktrio". Smeknamnet står en av Beethovens mest kända elever Carl Czerny för, som tyckte att den dystra andrasatsen fick honom att tänka på vålnaden i Hamlet. Faktum är att när Beethoven skrev trion umgicks han med funderingar på att skriva en opera över MacBeth och det finns några fragmentariska teman i trions andrasats som han hämtat från utkast till en sådan opera, så visst finns en koppling till Shakespears dramatik alltid!

Pjotr Tjajkovskij
Pianotrio a-moll op 50 "Till minnet av en stor konstnär"
Efter paus bereder vi plats för Pjotr Tjajkovskijs mäktiga pianotrio i a-moll, som han tillägnade vännen, dirigenten och pianisten Nikolaj Rubinstein. Tjajkovskij och Rubinstein hade varit på kant med varandra sedan ett antal år på grund av att Rubinstein vägrat spela Tjajkovskijs första pianokonsert, som han tyckte var illa skriven.
Trots att han sedan ändrade uppfattning om verket så hann de forna vännerna aldrig tala ut och försonas och när Tjajkovskij fick dödsbudet i mars 1881 blev han som förlamad och förmådde inte skriva på flera månader. Till slut kom han igång och det blev denna pianotrio, färdigställd 1882.

Programkommentarer Musik i Syd: Gerd Román Hall


Kommande konsert


Onsdag 23 mars

Malin Broman, viola, violin
Simon Crawford-Phillips, piano

Stacks Image 93
Denna duo är tillsammans och var för sig väldigt efterfrågade runt om i vårt land och i allra högsta grad även internationellt. Vi har tidigare kunnat glädjas oss åt deras medverkan i bl.a. Kungsbackatrion där de båda ingår samt konserter med Musica Vitae.
MALIN BROMAN är första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester. Hon kombinerar detta med solistuppdrag, kammarmusikprojekt och undervisning.
SIMON CRAWFORD-PHILLIPS är en flitigt anlitad pianist som framträtt både med orkestrar, däribland Sveriges Radios Symfoniorkester, men också som ackompanjatör, kammarmusiker och dirigent.


Programmet för denna konsert innehåller ett uruppförande av Djuro Zivkovic, skrivet för viola och piano just för denna turné.
Rebecca Clarke
Sonat för viola
Djuro Zivkovic
Beställningsverk för turnén (viola/piano)
Clara Schumann
Romanser (violin/piano)
Johannes Brahms
Sonat nr 1 f-moll op 120 (viola/piano)

Är du medlem och vill ha påminnelse till din epost om våra evenemang eller information om programändringar m.m Klicka »
Stacks Image 158