Här presenterar vi mer information om några av våra resor.

Läs om Kulturresan till Oslo - tryck för att komma till texten

Småland – trä, stenar och kända smålänningar

Fredag 16 – lördag 17 juni

Dagsprogram

Fredag 16 juni
Stacks Image 156
Avresa med buss kl. 07.30 från Polishuset, från Stadshuset kl. 07.35, från samåkningsparkeringen kl. 07.40.

Första anhalt blir Huseby Bruk, ett par mil sydväst om Växjö. Efter bussfika får vi en guidad tur i slottsbyggnaden.
Där får vi höra berättelsen om den excentriska fröken Florence Stephens. Hon ärvde Huseby av sin far 1934 och kom sedan att omge sig med bedrägliga rådgivare. Hon blev huvudperson i de ekonomiska så kallade Husebyskandalerna under 1950- och 60-talen, som bland annat ledde till att hon blev omyndigförklarad. Florence hade nära band med kungahuset, det spekulerades i om hon egentligen kanske hade avlats in i kunglig börd … Kärleksbreven mellan Florence mamma Elisabeth och Oscar II har av vår nuvarande kung hemligstämplats till 2035.

Florence Stephens förblev ogift och hade inga barn. Hon utsåg Oscars sonson, prins Carl Bernadotte, till sin arvinge. Han blev ytterligare en av hennes dåliga rådgivare och bidrog till att bruket så småningom hamnade på ruinens brant. Florence Stephens blev myndig igen 1976. Hon avled 1979, 97 år gammal, och hade då testamenterat Huseby till staten. Idag förvaltas bruket av Statens fastighetsverk.

Efter en kort färd blir nästa anhalt Snugge. Där får vi en guidad tur vid operasångerskan Christina Nilssons barndomshem, som numera är museum. Christina föddes 1843 och när hon var 14 år gammal uppmärksammades hennes sångbegåvning på en marknad i Ljungby. Mecenater finansierade hennes sångutbildning och hon fick sedan en lysande karriär på de stora operascenerna i Europa och USA.

När Christina var litet barn tvingades föräldrarna lämna Snugge och gården hamnade i Husebys ägo. 1867 fick Christina möjlighet att köpa tillbaka barndomshemmet av Joseph Stephens på Huseby och föräldrarna kunde åter bosätta sig där. Senare, under 1930-talet, kom gården ånyo att tillhöra Huseby. Den ingick sedan i Florence Stephens testamente och övertogs av staten 1979, idag står Statens fastighetsverk som ägare. Snugge är byggnadsminnesförklarat och vårdas via arrendeavtal ideellt av medlemmar i Christina Nilssons släktförening. Efter att Christina avslutat sin karriär var hon från slutet av 1800-talet tidvis åter bosatt i Småland. Hon avled 1921 och vilar i ett mausoleum på Tegnérkyrkogården i Växjö.

Nära Snugge ligger Villa Gransholm, dit vi anländer vid ettiden för lunch. Villan, omgärdad av en stor park och med vackra matsalar och salonger, var tidigare bostad för disponenten på Gransholms bruk. Idag inrymmer verksamheten hotell, restaurang och konferens.

Efter lunchen färdas vi norrut och anländer så småningom till Stjärneborg, strax norr om Aneby. Vår guide från Föreningen Stierngranats Muséer berättar den osannolika men sanna historien om den adlige, charmige, kontroversielle, vittbereste ingenjören och entreprenören Malte Liewen Stierngranat. I Ängelholmsboken 2021 är ett kapitel tillägnat Malte. Under några år på 1930-talet bodde han i Ängelholm och var en av initiativtagarna till att skapa Hembygdsparken, invigd 1935, och han blev också dess första intendent.

1915 byggde Malte Liewen Stierngranat det lilla slottet Stjärneborg, ritat av den berömde arkitekten Torben Grut och finansierat med hans dåvarande amerikanska hustrus pengar. Inspirerad av en resa han hade gjort i Egypten beslöt han sig för att uppföra en pyramid som ett framtida gravmonument för sig och sin familj. Pyramiden uppfördes på Stjärneborgs ägor och invigdes 1924. Malte levde mellan 1871 och 1960. Stjärneborg är idag i privat ägo.
Stacks Image 87
Efter besöket på Stjärneborg checkar vi in på Eksjö Stadshotell, där vi också äter middag.

Lördag 17 juni
Efter frukost och utcheckning från hotellet samlas vi för en guidad tur i Eksjös idylliska stadskärna. Det är en av Europas bäst bevarade trästäder med ett 50-tal kulturminnesmärkta trähus från 1600-, 1700- och 1800-talen. Den välbevarade bebyggelsen gjorde att kommunen 1997 diplomerades med Europa Nostra-utmärkelsen för god byggnads- och kulturmiljövård.

Efter en bussfika går färden vidare till Storebro, strax söder om Vimmerby. Här stannar vi till vid Visans Skepp, ett monument som uppfördes på 1980-talet av en privatperson – Ivar Gustavsson. Skeppssättningen består av 20 stenblock, på vart och ett av dessa finns två svenska visor inblästrade. Och därmed blir det ett gyllene tillfälle att stämma upp våra ljuva röster i allsång!

Lunchen intar vi på vackert belägna Fredensborgs Herrgård, några kilometer sydväst om Storebro. Herrgården byggdes 1875 av dåvarande förvaltaren på Storebro bruk. Idag ägs Fredensborg och dess hotell- och restaurangrörelse av Svenska Järnvägsmännens Semesterhemsförening.

Sedan åker vi söderut till Granhults kyrka i Norrhult, strax norr om Lenhovda. Kyrkan räknas som Sveriges äldsta timmerbyggnad och är därmed också den äldsta bevarade träkyrkan i landet. Den uppfördes på 1220-talet och fick sitt nuvarande utseende, bland annat med de invändiga målningarna på väggar och tak, på 1750-talet. Under målningarna finns det rester av medeltida måleri. Den fristående klockstapeln är från 1703. Kyrkan och trästapeln är utvändigt spånklädda och tjärade.

Stacks Image 98
I anslutning till en guidning av kyrkan, som ägs av en stiftelse, blir vi också serverade eftermiddagskaffe i den närbelägna Hembygdsgården, som drivs av Hembygdsföreningen.
Från Granhult har vi sedan drygt två och en halv timmes körning till Ängelholm. Vi gör ett kort stopp på vägen och räknar med hemkomst cirka kl. 20.00.

Konst- och arkitekturresa till Oslo

Torsdag 21 - söndag 24 september 2023

Denna text är hämtad från BKTravels rese-presentation. Den finns också att ladda ner HÄR
Stacks Image 163
Vi beger oss till Oslo, där det händer mycket på konst- och arkitekturfronten. Staden är en av de mest välmående i Europa. Denna innehållsrika långweekend bjuder på höjdpunkter som nya MUNCH-museet, Nasjonalmuseet, Kistefos skulpturpark och möjlighet att följa med på en föreställning i Snöhaettas spektakulära opera-byggnad. Vi bor centralt på Comfort Hotel Börsparken på några få promenadminuters väg från såväl Oslo-operan som nya MUNCH-museet! En kulturhelg som heter duga för Kultursällskapet!

Torsdag 21 september

Avresa med modern turistbuss från Ängelholm på morgonen (Polishuset kl.07.30. och stadshuset kl. 07.45). Under vägen gör vi raster med kaffe och frukostfralla och senare en god gemensam lunch en bit norr om Göteborg.
I Oslo inleder vi med stadens nya kulturkvarter Bjørvika. Vi ska förstås till det nya museet MUNCH tillägnat en av konsthistoriens mest kända målare - Edvard Munch. Den 58 meter höga byggnaden med vriden topp är ritad av det spanska arkitektkontoret Estudio Herreros och innefattar elva utställningssalar. Herreros har arbetat tillsammans med den svenske landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson från Sweco arkitekter. Det spansksvenska alternativet segrade i konkurrens med världsnamn som irakbrittiska Zaha Hadid och japanske Tadao Ando.

Med sin yta på drygt 26 000 m2 är museet ett av världens största som är tillägnat en konstnär. Betong och stål är miljövänliga och kan återvinnas. Fasaden är täckt med genomskinlig, perforerad aluminium. Munchs konstnärskap har fått en förtjänstfull inramning. På inte mindre än tretton våningar får konstpubliken se mer Munch än någonsin tidigare, och därtill konstnärer som inspirerats av Munch. Tre permanenta utställningar visar Munchs konst.

Vi checkar därefter för tre nätter in på centrala Comfort Hotel Börsparken, 3***. Här har vi gångavstånd till flera besöksmål, såsom paradgatan Karl Johan samt arkitektfirman Snöhaettas spektakulära operabyggnad.
Stacks Image 139

Fredag 22 september

Frukost på hotellet. Vi inleder med ett besök på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design tillsammans med en guide som visar oss valda verk. En helt ny byggnad har uppförts på Vestbanestasjonens tidigare banområde i Oslo. En arkitekttävling vanns i november 2010 av den tyska firman Kleihues + Schuwerk. Ett detaljförslag lämnades till Kulturdepartementet och regeringen presenterade sitt förslag strax därefter, med en kostnad på 5,3 miljarder norska kronor. Nybygget har en sammanlagd utställningsyta på 13 000 m2 och är nu Nordens största konstmuseum. Visningen ger oss insikter i byggnadens arkitektur och förstås museets spännande samlingar.
Stacks Image 141
Det har blivit dags för lunch på egen hand på trevliga Aker Brygge, ett före detta varvsområde. Dagens Aker Brygge kom till i fyra etapper. Den första blev klar 1986 och den sista 1998 varefter ytterligare utbyggnad skett. Här finns en fin småbåtshamn och ”waterfront” med inbjudande restauranger och caféer.

För eftermiddagen planerar vi att besöka den fina operabyggnaden på en guidad visning bakom kulisserna. Visningen tar en dryg timme och guidas av operans egen personal. Det kan vara någon från kostymavdelningen, en inspicient eller någon ur kören – oavsett är det alltid någon ”från huset” som har god kunskap om operan, både som arbetsplats och byggnad.

På kvällen erbjuder vi biljetter till en föreställning på operan (opera eller balett). Program presenteras i maj -23.

Stacks Image 149

Lördag 23 september

Frukost på hotellet. En dryg timmes väg från Oslo ligger Kistefos skulpturpark. Här rinner Kistefossen, ett vattenfall i Randselva i närheten av Jernaker. I slutet av 1800-talet grundade Anders Sveaas en massafabrik på platsen. Massaproduktionen var i gång långt in på 1900-talet, men Sveaas hade då sålt sin andel i Kistefos Traesliberi A/S. 1993 lyckades hans barnbarn Christen Sveaas köpa tillbaka en majoritet och området gick en ny framtid till mötes.
Sedan 1999 leasas tolv fabriksbyggnader ut till Kistefos Museum. Här visas samtida konst i form av installationer och skulpturer i den omgivande parken, idag en av världens mest betydelsefulla skulpturparker. I september 2019 fick man sitt senaste nytillskott, det spektakulära galleriet The Twist, byggt i spann om 60 meter över floden av den kända danska arkitektfirman BIG, Bjarke Ingels Group. Se mer på www.kistefos.no Förmiddagsutflykten till skulpturparken förenar vacker norsk natur med konst av konstnärer som Anish Kapoor, Olafur Eliasson, Elmgreen & Dragset, Kristin Günther, Per Inge Bjørlo och Yayoi Kusama. Kanske resans höjdpunkt om vädret är med oss!

Väl åter i Oslo står eftermiddagen till eget förfogande. Tag en härlig höstpromenad i parken nära slottet för att bese de nya kungliga skulpturerna av t.ex. kronprinsessan Märtha av Norge – den som såg TV-serien Atlantic Crossing kommer att känna igen henne – eller av Dronning Sonja som sedan 2017 sitter friluftsklädd på en sten med ryggsäcken vid sina fötter, ett avslappnat porträtt i brons av en sportig och folklig kunglighet signerat av skulptören Kirsten Kokkin. Vi kan också rekommendera ett besök på egen hand på Tjuvholmen. Det är Oslobornas senaste promenadstråk med en spektakulär museibyggnad ritad av Renzo Piano, Astrup Fearnley- museet, som visar samtidskonst. I närheten finns Oslos Rådhus där Nobels fredspris delas ut. Det går att besöka Rådhuset som har mycket intressant konstnärlig utsmyckning såväl exteriört som interiört. Intill ligger Nobels Fredssenter med museum, som också går att besöka. Den som är intresserad av sjöfart åker ut till Bygdöy, där det finns flera fina museer; Museet för Fram och museet över Heyerdahls Kontiki och det norska sjöfartsmuseet utgör en spännande maritim treenighet.

På kvällen samlas vi för en gemensam avslutningsmiddag på trevlig restaurang.

Söndag 24 september

Frukost på hotellet. Hemresan påbörjas efter frukost och vi hinner med ytterligare något spännande konstbesök längs vägen tillbaka till Skåne. Vi föreslår t ex Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn (beroende på vilken utställning som visas). Gemensam lunch ingår under dagen. Vi är tillbaka i Ängelholm cirka 20.00. och Helsingborg ca kl. 20.30.