Fakta – anmälan och info om aktuella resor

Anmälan, endast skriftlig, till resor@kultursallskapet.com eller till Kultursällskapet, att. Johanna Nordengren, Hemvägen 17, 262 68 Ängelholm (obs! gäller ej Osloresan – se separat info). Ange namn, adress, tel.nr, e-post (även till medresenär) samt eventuell matallergi.
Efter sista anmälningsdag drar vi lott om platserna vid överbokning. Därefter placeras anmälningarna i tidsordning. Vi skickar bekräftelse och information om betalning.
Generell info om bussresor: avresa sker alltid vid meddelad tidpunkt från Polishuset utmed Klippanvägen. Därefter 5 minuter senare från Stadshuset och ytterligare 5 minuter senare från den kostnadsfria samåkningsparkeringen vid korsningen Östra vägen/Kungsgårdsleden.

VIKTIG RESE-INFORMATION!

OBS! Det finns 2 platser kvar till Ålandsresan 18-22 maj, på grund av ett återbud.
Läs om Ålandsresa
Vi har valt att öka antalet resenärer på Osloresan, genom att köra med två bussar och det finns nu 20 platser kvar. Anmälan till BK Travels på tel. 040-60 60 220 eller via e-post info@bktravelsolutions.se.
Utförligare rese-beskrivning, hittar du HÄR.
Läs mer om resan genom att trycka på denna text.

Möt Matisse i Köpenhamn

Konstresa torsdag 9 februari respektive fredag 10 februari

Stacks Image 246
Vi åker till Statens Museum for Kunst (SMK), Danmarks nationalgalleri, och den kritikerrosade utställningen med verk av Henri Matisse. En av hans mest ikoniska målningar, Den röda ateljén, har lånats in från Museum of Modern Art i New York. Målningen från 1911 föreställer konstnärens egen ateljé, och i utställningen har man försökt samla alla de objekt som syns i målningen. Vår guide på museet är Else Ekblom.

Vi intar sedan en smørrebrødslunch på Restaurant Under Uret, i närheten av SMK.

Efter lunch är eftermiddagen fri. Besök rekommenderas på Davids Samling, med bland annat Europas kanske förnämsta samling av islamisk konst, eller Den Hirschsprungske Samling, med mästerverk ur dansk 1800-talskonst – från ”Guldåldern” till Skagenmålarna. Båda dessa konstmuseer är belägna på gångavstånd från lunchrestaurangen.
Pris: 950 kr, inkluderar bussresa, entré och guidning på SMK samt lunch.
Anmälan senast den 10 januari. Max. 50 deltagare per tur.
Avresa: buss från Polishuset kl. 08.00, se vidare Faktarutan ovan. Vi tar oss över sundet med färja Helsingborg–Helsingör.
Åter: cirka kl. 19.00.
Ansvarig: Johanna Nordengren, 073-066 13 38.

OBS! Det finns 2 platser kvar till denna resa - detta på grund av ett återbud. Anmälan sker snarast.

Torsdag 18 – måndag 22 maj

Stacks Image 423

OBS! Denna resa bokas bara hos BK Travel Solutions.


Under Kristi HImmelsfärdshelgen 2023 reser Kultursällskapet till det vackra Åland, en ögrupp och självstyrande del av republiken Finland. Ögruppen blev en del av Finland när Finland blev självständigt 1917. Samtidigt ingrep FN och krävde garantier för att befolkningen skulle få behålla sina svenska seder och svenska språket. Man har egna frimärken och egen flagga, men euro som valuta – och är i huvudsak svenskspråkigt.
Följ med på en resa med marina förtecken, intressanta besök med historia och konst i fokus och därtill vacker skärgårdsnatur och lokal gastronomi. På Åland är det lätt att känna sig som hemma!
Vår kunniga reseledare är Ewa Stolt, som lett många resor till Åland.

Besök:
Grenna Museum – Polarcenter ("Andrée-museet")
Guidad stadspromenad i Mariehamn
Ålands Sjöfartsmuseum med museifartyget Pommern
Önningeby museum
Konstnärsbesök hos Kjell Ekström
Pellas Skeppargården
Heldagsutflykt med Bomarsunds fästning, Kastelholms slott, Jomala kyrka, och kapellkyrkan i Geta
Albert Engström-museet.

Pris: 12 395 kronor i delat dubbelrum. Frivilliga tillägg: Enkelrum: 2 200 kronor.
I priset ingår modern turistbuss samt erfaren chaufför, färjetransporter Grisslehamn-Åland, 4 övernattningar i dubbelrum med frukost på centralt 4-stjärnigt hotell i Mariehamn, 6 måltider (2 middagar och 4 luncher) entréer, visningar på museerna.
Resvärd från Kultursällskapet. Reseledare: Ewa Stolt.

VIKTIGT!
Information och anmälan: BK Travel Solutions e-post: info@bktravelsolutions.se. Om ni inte har tillgång till dator/mejl: ring: 040-60 60 220 (måndag-torsdag 09.00-14.00)
OBS! Anmälan till de 2 restplatserna sker snarast.

Arrangör: BK Travel Solutions. Resan är en paketresa och lyder under paketreselagen. Särskilda resevillkor gäller och bifogas anmälningsfakturan som är på 1 500 kronor (14 dagars faktura). Slutlikvid cirka 30 dagar före avresa. Arrangören har ställt erforderlig resegaranti till Kammarkollegiet. Begär gärna detaljprogram

Vandring i Helsingborgs unikt bevarade stadsförsvar

Onsdag 31 maj

Stacks Image 124
Följ med på en spännande vandring ovan och under jord i de bunkrar som skulle försvara Helsingborg i händelse av krig. Vår guide berättar om hur den milslånga försvarslinjen skulle användas för att stå emot fiendens angrepp. Vi förflyttar oss från bunker till bunker, tittar in i flera av de bevarade bunkrarna samt även i skyddsrumstunnlarna vid Hälsovägen och Terrasstrapporna vid Kärnan. Under visningen blir det en kortare paus där dryck serveras.

Vandringen anordnas av Beredskapsmuseet. Obs! Det krävs ”friska ben” och god kondition – vi vandrar drygt sex kilometer i gångar och trappor under tre timmar.
Pris: 225 kr.
Anmälan senast den 1 april. Max. 45 personer. Vi tar oss till Helsingborg på egen hand.
Samling kl. 15.45 vid Margaretaplatsen, där det finns p-platser och hållplats för stadsbuss nr 8.
Ansvarig: Rita Aatola Olsson, 070-826 13 75.

Småland – trä, stenar och kända smålänningar

Fredag 16 – lördag 17 juni

Stacks Image 284
Möt fröken Florence Stephens på Huseby Bruk, för evigt förknippad med skandaler och kungliga intriger, sångstjärnan Christina Nilsson i barndomshemmet i Snugge samt den excentriske ingenjören Malte Liewen Stierngranat på Stjärneborg, som vilar i en pyramid han uppförde som gravmonument till sig och sin familj. Vi övernattar på stadshotellet i Eksjö och vandrar med guide i den idylliska stadskärnan.
I Storebro besöker vi stensättningen Visans Skepp och vi överväldigas av Granhults kyrka i Norrhult, Sveriges äldsta bevarade timmerbyggnad
Pris: 3 250 kr, inkluderar bussresa, logi och middag med vin/öl på Eksjö Stadshotell, två luncher, fika samt alla visningar. Enkelrumstillägg: 420 kr.
Anmälan senast den 1 april. Max. 50 deltagare.
Avresa: buss 16 juni från Polishuset kl. 07.30, från Stadshuset kl. 07.35, från samåkningsparkeringen kl. 07.40.
Åter 17 juni cirka kl. 20.00.
Ansvarig: Ewa Stolt, 070-642 86 13.
Obs! Den guidade turen på Huseby är inte tillgänglighetsanpassad.

Reseprogrammet presenterar vi HÄR


Vin och vind i Kullabygd

Söndag 6 augusti

Stacks Image 317
Vi tar oss med buss till Arilds Vingård för guidad tur, vinprovning och lunch. Gården köptes av Annette och Jonas Ivarsson 1997. Tio år senare planterade de sina första vinrankor. När första skörden skulle bärgas för vintillverkning 2010 beslutade de sig för att öppna en restaurang på gården.

Senare under eftermiddagen hoppas vi det är tillräckligt med vind så att segel kan sättas på Bräcke möllas vingar. Möllan är belägen strax intill Krapperup. Det är en holländare, det vill säga toppkupolen kan vridas för att vingarna ska stå rakt mot vinden. Möllan byggdes i mitten av 1800-talet och stod på Stattena i Helsingborg, där den var i bruk fram till 1940-talet. Sedan förföll möllan och efter att ha varit nära rivning i slutet av 1970-talet övertogs den av Kullens Hembygdsförening. Föreningen organiserade en flyttning av möllan och en återuppbyggnad på Bräcke backe, 40 meter över havet. Den återinvigdes 1980. Malning av mjöl brukar ske ett antal helgdagar varje sommar. Vi får en visning av möllan och malda produkter finns till försäljning.
Stacks Image 327
Pris: 815 kr, inkluderar bussresa, vinprovning, lunch och fika.
Anmälan senast den 1 juni. Max. 50 deltagare.
Avresa: buss från Polishuset kl. 11.00, se vidare Faktarutan ovan.
Åter cirka kl. 17.30.
Ansvarig: Göran Nilsson, 070-531 02 88.

Vi har valt att öka antalet resenärer på Osloresan, genom att köra med två bussar och det finns nu 20 platser kvar

Torsdag 21 - söndag 24 september

Stacks Image 334
Den norska huvudstaden lockar som aldrig förr. Vi besöker tre nya storartade kulturinrättningar – MUNCH-museet, Nasjonalmuseet och biblioteket Deichman Bjørvika. Vi får guidad visning i Snøhettas operabyggnad och möjlighet att boka opera- eller balettföreställning. I vacker bruksmiljö norr om Oslo får vi uppleva Kistefos skulpturpark.

Resan arrangeras av BK Travel.
Reseledare: Birgitta Kjellander.
Pris: 8 690 kr i delat dubbelrum. Enkelrumstillägg: 2 400 kr.
I priset ingår bussresa, logi 3 nätter på centralt beläget 3-stjärnigt hotell – Comfort Hotel Börsparken, centralt beläget hotell i Kvadraturen – kvarteret på gångavstånd från operan, MUNCH-museet och paradgatan Karl Johan. 3 gemensamma måltider samt entréer/visningar.
Vi denna LÄNK kan du läsa mer om hotellet
VIKTIGT! Anmälan: BK Travel Solutions via e-post info@bktravelsolutions.se.
OBS! Första anmälningsdag: 24 januari kl. 09.00.
Det finns 48 platser på resan och det är först till kvarn som gäller. Om ni inte har tillgång till mejl – ring 040-60 60 220 (måndag– torsdag kl. 09–14)
Utförlig presentation av resan finns HÄR

Denna presentation finns också som en pdf-fil att ladda ner – du hittar den HÄR

OBS!! Endast skriftlig anmälan, till resor och utflykter


Se mer information i början av denna sida.